Afdeling ZW Drenthe / NW Overijssel

Bestuur
Voorzitter
Dick Janssen
Weg van Rollecate 21
8325 CP Vollenhove
telefoon: 0527-241525
E-mail: dickjanssen49@hotmail.com
 
Secretaris
Hans de Vries
Scheerweide 22
7948 NV Nijeveen
telefoon: 0522-492182
E-mail: hansmdevries@gmail.com

Penningmeester
Henk Walgemoed
Meppelerweg 16
8331 CW Steenwijk
telefoon (0521) 51 67 42
E-mail: henkwalgemoed@live.nl
 
Public Relations
Henk Bergman
Burg. Weimalaan 32
7948 AM Nijeveen
telefoon (0522) 49 17 45
E-mail: henkenmiep@home.nl
Catering
Klaas Piel
Oude Rijksweg 551
7954 GM Rouveen
telefoon (0522) 29 12 55
Organisatie
VacantVice-voorzitter/layout
Ebel Zandstra
Oevertje 25
7948 AD Nijeveen
telefoon (0522) 49 19 75
E-mail: ebelzandstra@home.nl
Algemeen bestuurslid
Frits Weijs
Vossenkamp 26
8326 St Jansklooster
telefoon (0527) 24 62 61
E-mail: h.f.weijs@gmail.com

Banierwacht/drager
Vacant
 
 
 
 

   

IBAN-nummer NL 66 RABO 0379 001 438
Bond van Wapenbroeders, afd. z.w.-Drenthe/n.w.-Overijssel

Agenda
Programma 2019

Maandag 7 oktober
Lezing verzorgt door Jouk Huisman uit Rouveen Thema: De geloofsgemeenschap Amish Noord-Amerika

Maandag 4 november
Filmavond de Nederlandse film: Zwartboek

Maandag 2 december
Gezellige Oudhollandse Spelen Sjoelen- Darten- Schieten, voor ieder spel spreisjes beschikbaar .

Woensdag 18 december
Kerst Diner. Om 15.30 uur ontvangst. Om 17.00 uur aanvang diner. 10 euro p.p. voor 11 december op rekening: NL 66 RABO 0379001438 onder vermelding van "Kerstdiner 2019" Leden andere afdelingen zijn ook welkom! Opzeggingen na 14 dec. Kunnen niet worden gerestitueerd i.v.m. verplichtingen!

Maandag 6 januari 2020
Nieuwjaars receptie.

De 1e maandagavond van de maand houden we onze bijeen komsten in "Het Baken" Joh.Postweg 5 Darp/ Havelte aanvang 19.30 uur. We starten met gratis koffie/thee. Gasten van harte welkom, uw 1e bezoek is gratis om de sfeer te proeven, we hopen dat U daarna lid wordt! Bank gegevens : IBAN nr. NL66 RABO 0379 0014 38 t.n.v. BvW afd. Zw Drenthe-Nw OverijsselDe Amish in Canada

De lezing van Jouk Huisman uit Rouveen over de Amish bracht veel leden naar de avond in “Het Baken”. Voorzitter Dick Janssen heette meer dan 30 leden welkom, zeer verrast was hij door de aanwezigheid van Gerrit Schutte die 9 weken opgenomen is geweest en zelf ook even de microfoon wilde gebruiken om een ieder te bedanken voor het medeleven/bezoeken tijdens zijn ziekte. Speciaal welkom was er voor Jouk Huisman uit Rouveen die ons over de Amish in Canada gaat vertellen.
Deze gemeenschap vond zijn grondslag in Europa als afvalligen van de roomse kerk in de periode 1340-1384 (Geert de Grote) De grondlegger is de Zwitser Jacb Ammann 1644-1730 die vanuit Europa met volgelingen naar Canada emigreerde en daar de grondlegger van de Amish werd. De mensen leven zeer eenvoudig, als het ware een eeuw terug. Ook in Amerika kreeg men aanhangers.

Bekend is hiervan William Penn, waarna Pennsylvania is vernoemd. Ze verplaatsen zich hoofd zakelijk met de koets en paard ervoor. Ouders verzorgen de kinderen en bepalen wat mag. Zondags word de kerkdienst gehouden bij de mensen thuis (in wisselende volgorde) waarbij de dienst zo 3 uur kan duren, de preek is kort in het gebroken Engels/Duits/Planditch. Er is geen muziek of i.d. dus alles a-capella. De familie van het huis zorgt dan ook voor de traditionele maaltijd en daarna is het zingen/sporten, enz. De kleding is sober, vrouwen bezitten 4 jurken blauw, groen, bruin of paars en de trouwjurk is tevens het doodskleed. Ze dragen een lange jurk met kapje op het hoofd en de heren een hemd met broek zonder rits! Door de week een stro hoed en zondags een stoffen.
Er zijn zo`n 5 verschillende groeperingen onder de Amish o.a. Old Order Amish, New Order Amish, Beachy Amish enz. Het huis is sober, geen behang of licht. Ook de begrafenis is ontzettend simpel, de dienst duurt 2uur, geen sier op de kist en een paaltje op het graf. De bevolking groeit zeer hard, van toen 5000 naar 250.000 met een voorspelling in 2050 naar 1 miljoen.

Voornaamste bron van inkomsten is de boerderij en meubel industrie. Alles word ook in eigen beheer gebouwd en bewerkt. De kettingzaag mag niet in het gebouw gebruikt worden maar wel buiten. De landbouw gaat ook steeds moderner werken, maar voor de trekker mogen er geen luchtbanden op zitten dus de wielen eraf en metalen erop! Bij andere, met een aandrijfas aangedreven werktuig wordt er wel een benzine motor gebruikt !! Door de grote groei in de bevolking is er voor de jeugd haast geen grond meer om aan te schaffen voor de toekomst. Het onderwijs word door eigen leden verzorgt met lessen in taal ,rekenen, aardrijkskunde en Bijbelkennis.

Maar ook hier bij de Amish zie je dat de moderne wereld niet is tegen te houden zoals de mobiele telefoon en bij de jeugd de muziek installaties met dreunende bas. Vanaf hun 16e jaar mogen ze roken en alcohol gebruiken wat ze dan ook gebruiken op de feesten. Het toerisme heeft Pennsylvania ontdekt voor rondleidingen, souvenirwinkels en nagemaakte Amish-dorpen met themaparken, men went er ondertussen aan om op de foto te komen, maar de mannen hebben er nog wel een hekel aan en houden de arm dan voor het hoofd. Er is zelfs ook al een Amish hotel die gerund word door de vrouwen. De kinderen worden niet gedoopt, maar mogen vanaf hun 16e jaar een paar maanden of enkele jaren in het normale Amerika “Rumspringa” (ronddollen-springen) houden om de echte wereld te verkennen tot ze 20 jaar zijn en dan kunnen besluiten om in hun eigen leefgemeenschap toe te treden en dan gedoopt te worden of afvallig te zijn.
Opening seizoen 2019-2020

Voor de afdeling zuid west Drenthe - noord west Overijssel is het seizoen 2019-2020 afgelopen 2 september weer geopend door de voorzitter Dick Janssen, in "Het Baken" te Havelte met een gezellige BBQ.
Er hadden zich ruim 30 leden opgegeven voor deze bijeenkomst en deelname aan de BBQ. Iedereen verzamelden zich om 18.00 uur rond het vuur bij de BBQ om het openings woord van de voorzitter te horen. Naast de zakelijke mededelingen werd ook vermeld dat er enkele zieken zijn waarvoor we een kaart zullen tekenen en naar deze zieken gebracht zullen worden.

Hierna kreeg beheerder Han het woord, hij zal de BBQ verzorgen, zodat iedereen het vlees, gebraden en wel, kan ophalen. Binnen was er een tafel met salades en sauzen gezet. Na eerst van een gezamenlijke borrel te hebben genoten konden we rond 18.30 uur aanvallen bij Han. De verschillende soorten vlees smaakten voortreffelijk met de bijgevoegde saus. Ook genoten werd er van de heerlijke salades, die bijgevuld moesten worden. Voor de drankjes hadden we bonnen gekregen waarmee je de lekkerste drankjes kon halen bij de bar.

Na nog van een kop koffie te hebben genoten besloot om 20.30 uur voorz. Dick de avond met een bijzonder woord van dank aan Han en het bar personeel. Het was weer een gezellige bijeenkomst en hoopt ons 7 oktober weer te zien.


Afsluiting seizoen met Chinees Buffet

Ter afsluiting van het seizoen 2018-2019 heeft de afdeling Zuidwest Drenthe - Noordwest Overijssel een etentje georganiseerd in Dieverbrug bij chinees restaurant Hui Mao.
Op 21 juni was de ontvangst en we waren in grote getale opgekomen om hier te genieten van het buffet wat voor ons klaar stond. Voorzitter Dick Janssen sprak in zijn openings-welkomst woord zijn lof uit voor de succesvolle en bijzonder gezellige avonden van dit eerste halfjaar in "Het Baken" te Havelte, en hoopt dat in de komende seizoenen de avonden weer net zo goed bezocht zullen worden. Ook werd er aandacht besteed aan de zieken onder ons.
Bij binnenkomst werden we al voorzien van een koffie. Klokslag 18.00 uur konden we aanvallen voor het buffet waarvan de vele warme- en koude buffetten bij velen watertandende belangstelling hadden. Er was voor de inwendige mens ook voldoende en variatie bij het dranken buffet waarvan ook onbeperkt gebruik gemaakt kon worden, dit trof wel met zulk warm weer!
Na de soep en de nasi- bami en al het andere lekkers was ook het uitgebreide IJS-buffet niet veilig voor de leden, ook hiervan genoot jong en oud!
Er werd ons door voorzitter Dick een fijne vakantieperiode gewenst met de hoop op een gezond weerzien, het was alweer half negen geworden zodat onze tijd erop zat om te gaan.

Op 14 augustus zullen wij als afdeling Zuidwest Drenthe - Noordwest Overijssel ook weer op de markt staan in Staphorst om ons aan een breder publiek te laten zien, deze keer ondersteunt door het hoofdbestuur.Wilhelmina oorlogskoningin

Op de bijeen komst van de afdeling Zw Drenthe-Nw Overijssel was de opkomst weer boven verwachting. Voorzitter Dick Janssen kon 36 personen welkom heten, in het bijzonder de hr. Evert de Graaf uit Ermelo die ons een lezing zal verzorgen over koningin Wilhelmina.
De avond had een bijzonder begin n.l. doordat het verstaanbaar zijn altijd een probleem was en de afdeling nu zelf een geluid installatie heeft aangeschaft (deze is gesponsort) was alles goed te horen.
Heer de Graaf begon met ondersteuning van powerpoint zijn verhaal over koningin Wilhelmina voortvarend. Wilhelmina 1880 - 1948 werd geboren uit het huwelijk van Willem de Derde en Emma van Waldeck - Pyrmont. Op haar 18e werd ze al als koningin geïnstalleerd! Wilhelmina, geboren op paleis Noordeinde in Den Haag zeer kort gehouden als het ware in een gouden kooi met prive onderwijs. Doordat ze jong al op de kroon zat moest er natuurlijk ook een echtgenoot komen. Met moeder op pad naar slot Schwarzburg in Thuringen waren 3 kandidaten geregeld, ze koos voor Heinrich von Mecklenburg- Schwerin en trouwden op 7 februari 1901, Heinrich werd nu Hendrik! Na drie miskramen werd de latere koningin Juliana op 30 april 1909 geboren. 26 februari 1908 ontsnapten ze aan de dood doordat Hendrik met zijn rijtuig op een Haagse tram botste.
Wilhelmina erfde 6.9 miljoen gulden en de staatstoelage was 600.000 met 50.000 voor het onderhoud van gebouwen enz. Tijdens de 1e weleld oorlog was Nederland neutraal! 10 mei 1940 viel Duitsland ons land binnen en besloot generaal Henri Winkelman, Wilhelmina met Juliana en Margriet niet naar Zeeland maar Engeland te evacueren, na een maand gingen ze naar Canada. Terwijl dochter en kleinkinderen in Canada zaten ontpopte schoonzoon Bernhart zich tot adjudant en kreeg de opdracht zich niet in gevaar te brengen. 22 november 1962 werd bekent gemaakt dat Wilhelmina erg ziek was en op 28 november het bericht dat ze overleden was. Eerst opgebaard in de kapel van paleis Het Loo is de overledene 4 december overgebracht naar Paleis Lange Voorhout. Wilhelmina is 8 december bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft, een ieder was naar de wens uit 1919 (vastgesteld) in het wit gekleed, ook de lijkwagen en paarden.

Deze boeiende avond werd zeer op prijs gesteld door de aanwezigen en het dankwoord van voorz Dick naar hr. Evert de Graaf kreeg dan ook zijn beloning met een daverend applaus!!!

Algemene ledenvergadering

De 37e Jaarvergadering van de afdeling Zw. Drenthe- Nw.Overijssel werd gehouden in "Het Baken" te Havelte. Voorzitter Dick Janssen opende die avond rond 19.30 uur en was verheugt dat we met 29 personen aanwezig waren, drie personen hadden zich afgemeld. Zelfs Edwin Dokter, een afgevaardigde van het hoofd bestuur bracht ons een bezoek, en stelde zich gelijk even aan ons voor.
Na de opening en mededelingen werden door ons de ontvallen vijf leden herdacht waarna we staande het 1e couplet van het Wilhelmus zongen.
De notulen werden door secretaris Hans de Vries voorgelezen en goed bevonden, nu was de beurt aan Ebel Zandstra die het jaarverslag voorlas, die ook goedgekeurd werd. De penningmeester Henk Walgemoed gaf uitleg over het financiële reilen en zijlen van de afdeling, hierbij werden enkele vragen van leden beantwoord. Daarna was het woord aan de kascommissie die de cijfers hadden doorgespit, ze concludeerden dat alles in orde was bevonden en de penningmeester decharge werd verleend. Als reserve commissielid werd Freek Vrieling benoemd.Peter de Vries was na 30 jaar aftredend bestuurslid en niet herkiesbaar, Peter werd in de bloemetjes gezet en ontving van de voorzitter een Wapenschild met inscriptie, aftredend en herkiesbaar was Ebel Zandstra zodat hij mag blijven zitten! Frits Weijs werd als nieuw lid benoemd zodat we een probleem minder hebben!! wat wel eens anders was om zo een plaats aangevuld te krijgen.
Na de pauze kreeg Edwin Dokter gelegenheid om de nieuwe regels en beleid van de Bond toe te lichten,waarbij er enkele vragen konden worden beantwoord. Voor de afvaardiging naar de Algemene Ledenvergadering was er geen voorstel en word in het bestuur wel verder besproken.
De uitreiking van de jaarspelden trouwlid maatschap waren voor: Gerrit Schutte 40 jr, Peter de Vries 30 jr, Henk en Miep Bergman 25 jaar, hierop werd getoost met een borrel van de afdeling.
Voor ons jaarlijks dagje uit ging de voorkeur uit om weer met zijn allen naar de Chinees in Dieverbrug te gaan waar het altijd bijzonder goed vertoeven is, voor de rondvraag was er niets, zodat voorzitter Dick ons bedankte voor de spoedig verlopen vergadering. Om de penningmeester wat meer ruimte te geven werd er nog een rondje BINGO gespeeld met dozen gevuld met levensmiddelen. Om 22.00 uur werden we verzocht door voorz. Dick Janssen om op 1 April weer te komen voor de lezing over Koningin Wilhelmina. De voorzitter wenste ons tenslotte wel thuis.
gfhfhf
Copyright Bond van Wapenbroeders