Afdeling West-Veluwe / Flevoland
Secretaris:
Tel: 06 - 2229 7148
E-mail: westveluwe-flevoland@wapenbroeders.nl
Rekening: NL60 INGB 0002 8573 36
De Afdeling West Veluwe/Flevoland bestrijkt een gebied vanaf Nijkerk tot en met Hierden/Hulshorst, vanaf Harderwijk tot aan Voorthuizen en in Flevoland van Almere tot aan Swifterband en vanaf Lelystad tot aan Harderwijk. Wij nog steeds op zoek naar een bestuurslid die kan optreden als contactpersoon met de veteranen binnen Flevoland in het algemeen, en de stichtingen veteranen van de gemeentes Dronten en Lelystad in het bijzonder.
De maandbijeenkomsten vinden plaats in het ECHOS Home Ermelo, waar wij trachten een interessant programma te bieden. Zie ook de agenda.
U kunt op twee manieren lid worden, lid van de Bond van Wapenbroeders (BvW). U ontvangt dan het blad Wapenbroeders. U kunt er ook voor kiezen donateur van de afdeling te worden.
Voor inschrijfformulier B.v.W.: klik hier.
Voor inschrijving als donateur via een mail aan: westveluwe-flevoland@wapenbroeders.nl.
Tijdens de bijeenkomst werd door de voorzitter het woord gericht tot Roy. Hij vertelde dat Roy sinds kort lid van de afdeling was, overgekomen van de Afdeling Amersfoort. Een plezierig mens die met iedereen overweg kan. Hij werd geboren in Amsterdam en is woonachtig in Soest. Omdat Roy zijn diensttijd heeft vervuld bij de TRIS, de Troepenmacht In Suriname, werd een korte presentatie gegeven over dit onderdeel door de gastspreker majoor b.d. Cees Boevé en oud-pelotonscommandant TRIS LKol Cees Moonen. Roy zat zichtbaar te genieten vooral toen de fotoboeken van Dhr. Moonen tevoorschijn kwamen en oude herinneringen werden opgehaald. Roy was secretaris bij de Afdeling Amersfoort en nam, na het overlijden van Niek van der Heijden, het voorzitterschap op zich. Hij heeft dat vol verve gedaan. In Amersfoort is hij ook banierdrager geweest met name tijdens de Herdenkingen bij het Indië monument in Roermond. Roy heeft zich meerdere malen en volledig ingezet bij het Veteranen Search Team. Roy Kaligis vertrekt begin juni naar Indonesië. We zullen hem missen en wensen hem heel veel geluk. |
45 jaar Afdeling West-Veluwe/Flevoland

De oprichtingsdatum van de afdeling West Veluwe was 12 september 1978. Zo blijkt uit het afscheidswoord van de toenmalige secretaris, wijlen Jan Visser. Jan was een van de oprichters en memoreerde tijdens het 15-jarig bestaan aan deze datum. In 1988 werd een afdeling Zuidoost Flevoland gevormd en later onder de naam “Flevoland” toegevoegd aan de afdeling West-Veluwe. Een eigen banier mocht in de jaren 80 worden aangeschaft.
Presentatie Prins Bernhard (1911-2004), van sprookjesprins tot schavuit van Oranje.

Op donderdagavond 15 juni 2023 kwam de Puttense oud geschiedenisleraar Evert de Graaf het verhaal vertellen over het leven van prins Bernhard. Hoe verliepen zijn jeugdjaren, hoe kwam hij in Nederland terecht en hoe verliep zijn leven? Hierin werd behandeld zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, niet alleen tijdens Market-Garden en de King-Kong affaire, het verhaal van de dubbelagent Lindemans, maar ook in het verzet.
Oekraïne update bij Afd. West-Veluwe/Flevoland

Op 23 mei 2023 bestond de zeer informatieve avond uit een update over de toestand in de Oekraïne. Uiteraard werd het need-to-know principe gehandhaafd. Er bestaan nu eenmaal gegevens die gerubriceerd zijn. Desondanks werd een zeer duidelijk verteld verhaal verteld. Wij werden meegenomen de geschiedenis in, de Russische aanval werd behandeld en de verwachtingen over de nabije toekomst.
Afdeling West-Veluwe/Flevoland bezoekt historische plaatsen WO II

In en rond Ermelo is veel gebeurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de Afdeling West-Veluwe/Flevoland reden om die plekken te gaan bezoeken waar tevens een verhaal aan vast zit. In het kleine Veluwse dorp waren in de oorlog meer dan 105 inwoners betrokken bij deze gebeurtenissen, waaronder verzetsdeelnemers, Joodse mensen, militairen en burgers.
Onthulling Monument Harderwijk

Op zaterdag 29 april 2023 waren Wapenbroeders in Harderwijk aanwezig bij de onthulling van een monument. Het monument, ter nagedachtenis aan de bemanning van AVRO Lancaster ED771 PO-E werd onthuld in de aanwezigheid van 13 nabestaanden, de locoburgemeester Edwin Enklaar, Britse Ambassade en vele anderen. Het toestel stortte neer op 1 mei 1943 in het open veld aan de rand van Harderwijk.
Remembrance Ceremony Harderwijk

Enkele leden van de afdeling, waaronder de banier, namen voor het zesde jaar op rij deel aan de herdenking op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk. Evenals in voorgaande gaande jaren op of nabij 11 november, de datum dat op 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Vanaf die dag worden op 11 november de gesneuvelden herdacht van deze oorlog en opvolgende oorlogen en conflicten. Het initiatief voor de herdenking in Harderwijk ligt in handen van de Stichting We Will Remember, die is opgericht om de 45 gesneuvelde Royal Air Force bemanningsleden te blijven herdenken die hier begraven liggen. De eerste was Sergeant Gordon Wilfred Brown die op woensdag 9 april 1941 sneuvelde, de laatste Flying Officer Elmer Adrian Oswald uit Canada, 7 maart 1945.