Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Presentatie Prins Bernhard (1911-2004), van sprookjesprins tot schavuit van Oranje.

Op donderdagavond 15 juni 2023 kwam de Puttense oud geschiedenisleraar Evert de Graaf het verhaal vertellen over het leven van prins Bernhard. Hoe verliepen zijn jeugdjaren, hoe kwam hij in Nederland terecht en hoe verliep zijn leven? Hierin werd behandeld zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, niet alleen tijdens Market-Garden en de King-Kong affaire, het verhaal van de dubbelagent Lindemans, maar ook in het verzet.

Evert de Graaf haalde ook zijn stokpaardje aan, de razzia in Putten, naar aanleiding van de mislukte aanslag aldaar op 1 oktober 1944. Het is nooit bewezen maar ook hier zou de prins een rol gespeeld kunnen hebben. Een aanname en nooit bewezen, net als de zogenaamde Stadhoudersbrief, die door hem geschreven zou zijn aan Adolf Hitler. In het kort, als de Duitsers Nederland zouden verlaten, wilde de prins stadhouder worden van Nederland. Een brief die nooit gevonden is, nooit verstuurd.

Het leven van de prins na de oorlogsjaren werd behandeld, hij deed veel voor, onder andere, het zakenleven en de krijgsmacht. Dit laatste als Inspecteur-Generaal.

Prins Bernard kwam met veel dingen weg, vooral ook omdat maar weinigen hem durfden tegen te spreken.

Na zijn dood in 2004 werden zijn interviews met Volkskrant journalisten Pieter Broertjes en Jan Tromp gepubliceerd. Deze interviews waren zeer openhartig en een eye-opener voor velen. "Als het beeld is dat ik zo nu en dan een deugniet was," zei prins Bernhard, "dan gun ik dat de mensen. "Maar ik zou het erg vinden, als ze denken: hij deugde niet."

De meningen over de prins waren na afloop heel verdeeld, er zat duidelijk verschil tussen de opvattingen van de ouderen en de wat jongeren. Er werd nog gediscussieerd in de trend van “geen oude koeien uit de sloot halen” tot “Hee, dat is nieuw voor mij, dat wist ik niet”.

Dit was een onderwerp verteld door iemand met kennis van zaken, een onderwerp dat vol zat met feiten en niet slechts aannames.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.