Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Remembrance Ceremony Harderwijk

Enkele leden van de afdeling, waaronder de banier, namen voor het zesde jaar op rij deel aan de herdenking op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk. Evenals in voorgaande gaande jaren op of nabij 11 november, de datum dat op 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Vanaf die dag worden op 11 november de gesneuvelden herdacht van deze oorlog en opvolgende oorlogen en conflicten. Het initiatief voor de herdenking in Harderwijk ligt in handen van de Stichting We Will Remember, die is opgericht om de 45 gesneuvelde Royal Air Force bemanningsleden te blijven herdenken die hier begraven liggen. De eerste was Sergeant Gordon Wilfred Brown die op woensdag 9 april 1941 sneuvelde, de laatste Flying Officer Elmer Adrian Oswald uit Canada, 7 maart 1945.

Het bijzondere van dit jaar was de aanwezigheid van het Engelse echtpaar John en Janet Winn. John is de neef van Sgt John Edwin Winn, die op 1 april 1943 met de Lancaster ED626 PM-G neerstortte in de bossen bij Hulshorst. Op die locatie werden op vrijdag 11 november door hen bloemen gelegd bij het monument aldaar. De hele opzet van de ceremonie aldaar, waaronder een korte toespraak van de burgemeester van Nunspeet, mevrouw Celine Blom, maakte diepe indruk bij het echtpaar. Zij waren aanwezig op uitnodiging van de stichting nadat zij per toeval waren gevonden tijdens het onderzoek naar nabestaanden.

Tijdens de ceremonie op Oostergaarde legde het echtpaar Winn een Royal Air Force krans uit naam van alle nabestaanden en bloemen op het graf van hun oom. In het bijzijn van 65 belangstellenden werden kransen en bloemen gelegd door de afgevaardigden van de Canadese en de Zuid-Afrikaanse Ambassade, de Stichting Oktober ’44, Royal Air Force Association, de Afdeling West-Veluwe/Flevoland van de Bond van Wapenbroeders, ECHOS Home de Schakel en vele anderen.

De banier van de de Afdeling West-Veluwe/Flevoland gaf net dat extra’s aan een plechtige doch eenvoudige ceremonie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.