Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling West-Veluwe / Flevoland

Secretaris (a.i.):Logo Afdeling West Veluwe Flevoland

Tel: 06-51206617
E-mail: westveluwe-flevoland@wapenbroeders.nl

Rekening: NL60 INGB 0002 8573 36

2019 11 09 Afd West Veluwe Lest We Forget

 

 

 

 

 

De afdeling West Veluwe/Flevoland bestrijkt een gebied vanaf Nijkerk tot en met Hierden/Hulshorst, vanaf Harderwijk tot aan Voorthuizen en in Flevoland van Almere tot aan Swifterband en vanaf Lelystad tot aan Harderwijk. Wij proberen de polders er steeds meer bij te betrekken en zijn op zoek naar een bestuurslid die kan optreden als contactpersoon met de stichtingen veteranen van de gemeentes Dronten en Lelystad.


De maandbijeenkomsten vinden plaats in het ECHOSHome de Schakel in Ermelo. Eén maal per jaar hebben we een bijeenkomst in Flevoland en jaarlijks 1 tot 2 excursies (Militaire Verzamelingen/crashplaatsen geallieerde toestellen 1940-1945/Veluwe rondrit).Zie ook Jaarprogramma.
Als lid van de Bond van Wapenbroeders(BvW) ontvangen wij vanuit de landelijke BvW een deel van uw contributie.

Als donateur betaalt u rechtstreeks aan de afdeling. De jaarbijdrage is minimaal € 15 euro. Voor inschrijfformulier B.v.W.: klik hier. Voor inschrijving als donateur: zendt u een mail aan de secretaris: westveluwe-flevoland@wapenbroeders.nl

Donderdag 27 oktober 2022: Gezellig samenzijn en korte lezing.

Op deze avond, gaan we, buiten het gezellig samenzijn, een, korte, lezing houden als voorbereiding op de ceremonie Remembrance Day. Remembrance Day oftewel Poppy Day wordt in de Britse Commonwealth of Nations altijd gehouden op 11 november. Dat gebeurt sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november, 11 uur, 1918.

O.a. zal het verhaal verteld worden van de neergestorte Lancaster bommenwerper ED771 PO-E die op 30 april 1943 aan haar laatste vlucht begon. Wie zaten er in het toestel, wat is er met ze gebeurt en de zoektocht naar foto’s en nabestaanden. Het toestel kwam vlak achter de begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk terecht. Oostergaarde is de plaats waar in totaal 45 gesneuvelde mannen van de Royal Air Force begraven liggen en waar de ceremonie gaat plaatsvinden. Dit jaar op zaterdag 12 november.

Als vanouds vindt de bijeenkomst plaats in ECHOS Home Ermelo, Leuvenumseweg 68, 3852 AS Ermelo. U bent welkom vanaf 19.00 uur.

Wilt u zo vriendelijk zijn, zoals altijd, even te laten weten of u wel (leden / niet leden) of niet aanwezig (lid van de afdeling West-Veluwe en Flevoland) bent.

 

2022 05 24 afscheid Roy Kaligis Afd WVeluwe FlevolandOp dinsdag 24 mei 2022 heeft de Afdeling West-Veluwe/ Flevoland afscheid genomen van Roy Kaligis. Roy gaat wonen in Indonesië waar hij het geluk heeft gevonden. 

Tijdens de bijeenkomst werd door de voorzitter het woord gericht tot Roy. Hij vertelde dat Roy sinds kort lid van de afdeling was, overgekomen van de Afdeling Amersfoort.

Een plezierig mens die met iedereen overweg kan. Hij werd geboren in Amsterdam en is woonachtig in Soest. Omdat Roy zijn diensttijd heeft vervuld bij de TRIS, de Troepenmacht In Suriname, werd een korte presentatie gegeven over dit onderdeel door de gastspreker majoor b.d. Cees Boevé en oud-pelotonscommandant TRIS LKol Cees Moonen. Roy zat zichtbaar te genieten vooral toen de fotoboeken van Dhr. Moonen tevoorschijn kwamen en oude herinneringen werden opgehaald.

Roy was secretaris bij de Afdeling Amersfoort en nam, na het overlijden van Niek van der Heijden, het voorzitterschap op zich. Hij heeft dat vol verve gedaan. In Amersfoort is hij ook banierdrager geweest met name tijdens de Herdenkingen bij het Indië monument in Roermond. Roy heeft zich meerdere malen en volledig ingezet bij het Veteranen Search Team. Roy Kaligis vertrekt begin juni naar Indonesië.

We zullen hem missen en wensen hem heel veel geluk.

Remembrance Ceremony Harderwijk

Enkele leden van de afdeling, waaronder de banier, namen voor het zesde jaar op rij deel aan de herdenking op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk. Evenals in voorgaande gaande jaren op of nabij 11 november, de datum dat op 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Vanaf die dag worden op 11 november de gesneuvelden herdacht van deze oorlog en opvolgende oorlogen en conflicten. Het initiatief voor de herdenking in Harderwijk ligt in handen van de Stichting We Will Remember, die is opgericht om de 45 gesneuvelde Royal Air Force bemanningsleden te blijven herdenken die hier begraven liggen. De eerste was Sergeant Gordon Wilfred Brown die op woensdag 9 april 1941 sneuvelde, de laatste Flying Officer Elmer Adrian Oswald uit Canada, 7 maart 1945.

Presentatie “Arthur Seyss-Inquart en Hans Albin Rauter: nietsontziende nazi’s” door Evert de Graaf bij Afd. West-Veluwe/Flevoland

Op 22 september werd in ECHOS Home Ermelo een goed bezochte presentatie door leden, donateurs en belangstellenden gehouden naar de rol van Arthur Seyss-Inquart en Hans Albin Rauter in de Puttense razzia. In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944, pleegde het verzet een aanslag op een personenauto van de Wehrmacht. Deze aanslag mislukte wat leidde tot een vergeldingsactie van de Duitse bezetter: de razzia van 1 en 2 oktober 1944. Deze bloedige wraakactie kostte 552 mensen in Putten het leven.

Onderzoek naar een gesneuvelde in de strijd op de Grebbeberg door Lkol. b.d. Michiel Teunisse

Op 23 juni 2022 werd in ECHOS Home Ermelo een goed bezochte presentatie door leden, donateurs en belangstellenden gehouden van het onderzoek naar een gesneuvelde in de strijd op de Grebbeberg”

Als gepassioneerd onderzoeker en verteller gaf Lkol. b.d. Michiel Teunisse ons inzicht in de gebeurtenissen in de strijd op de Grebbeberg tijdens de meidagen in 1940. Dat deed hij aan de hand van zijn zoektocht naar de identiteit van een gesneuvelde Nederlandse soldaat op een Duitse foto. Vanuit de zaal werd actief gereageerd op de presentatie. Het werd een boeiende, interessante en leerzame avond.

Excursie Afd. West-Veluwe/Flevoland naar Kamp Amersfoort

Op 4 juni 2022 verzamelden Wapenbroeders van de Afdeling West-Veluwe/Flevoland zich bij het “thuis” van de afdeling, te weten ECHOS Home Ermelo. Het volgende doel was het Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor een excursie. Met de veteranenpas en de pas van de Bond van Wapenbroeders konden de deelnemers voor een klein bedrag binnen. Allemaal een ontvingen wij een audio-set waarmee op de verschillende audio-punten allerlei informatie te horen was . Indrukwekkend was het om bij de “verbeelding appelplaats” en de “gereconstrueerde rozentuin” te staan en te horen wat daar zich heeft afgespeeld.

Maandbijeenkomst met een BBQ bij Afd. West-Veluwe / Flevoland

Rondom de bevrijding van de Noord-West Veluwe organiseert de afdeling West Veluwe/Flevoland altijd een maandbijeenkomst met een BBQ en daarnaast een korte toelichting over de bevrijding van Ermelo door de Canadezen. Twee jaar kon deze happening niet plaats vinden om de bekende reden: Covid19. Gelukkig dit jaar weer wel en met een opkomst van 24 leden en donateurs was het een gezellige bijeenkomst. En …. met goed weer. Het ECHOS Home had wederom zijn best gedaan om alles “voor het grijpen” klaar te zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.