Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking op Britse Begraafplaats in Swartbroek

Op 10 november 2023 vond Swartbroek de jaarlijkse herdenking plaats op het Engelse Kerkhof, ter ere van de dappere Britse soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. De organisatie van dit ontroerende evenement lag opnieuw in handen van het bestuur van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Weert, het RCT-Exercitieteam en Gerda en Wim Koolen van de Dorpsraad Swartbroek.

Her eerbetoon ( commemoration) opende met de Banierwacht van de Afdeling Weert, gevolgd door de indringende klanken van de pipers van Castle D’Aldenghoor. Peter van de Berg, voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Weert, verwelkomde de gasten, terwijl Peter William Schreuders, secretaris van de afdeling Weert, als ceremoniemeester optrad en zorg droeg voor een respectvolle en gedenkwaardige herdenking voor alle betrokkenen.

Naast Wapenbroeders van verschillende afdelingen en het corps oud-mariniers, waren ook twee Britse militairen aanwezig van het Royal Medical Corps, namelijk kolonel Roderick Heatlie en warrant officer Steve Kabulevu. Daarnaast woonde een vertegenwoordiger van het Royal British Legion Holland Branch, de heer Giovanni.

De herdenking vond deels plaats in de St. Corneliuskerk, behorend tot de parochie van Pastoor Amal, die voorging in gebed en deels op het Britse kerkhof, waar diverse kransen en bloemstukken werden gelegd bij de Cenotaph door de genodigden. Daar werd ook de Lastpost geblazen door Jo Verstappen.

Een belangrijke rol was dit jaar wederom weggelegd voor de leerlingen van de Basisschool te Swartbroek. Met overtuiging zongen zij "We Are the World" en "2 Minuten Stilte". Het laatstgenoemde lied werd voor het eerst gezongen op 4 mei tijdens de Madurodam-herdenking door kinderen voor kinderen. Ook zongen zij het Britse en Nederlandse volkslied en legden ze bloemen op de graven van de gesneuvelde militairen.

Na de ceremonie was er gelegenheid voor een informele bijeenkomst met koffie en cake in het Van de schutterij. Deze voor alle aanwezigen aangrijpende herdenking liet zien hoe respect en dankbaarheid voor de helden van toen nog altijd levendig zijn in Swartbroek en zeker door de kinderen van de Basisschool Swartbroek

Deze herdenking werd mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen Basisschool Swartboek en mede dankzij de financiële ondersteuning door de Stichting Koepel voor Veteranen- en Geüniformeerden Organisaties Limburg.

Naar de foto's van dhr. Leo Schreuders: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.