Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Café ’t Zuid in de Bergstraat

 5A Café t Zuid

Bij café ’t Zuid van Toon van Pelt aan de Bergstraat kwamen Franse gevluchte krijgsgevangenen om hulp vragen. Zij kwamen vanuit Erica in Drenthe en stapten bij de laatste bushalte in Goirle (bij de huidige Besterdstraat) uit. Iets daarvoor in de Bergstraat was café ’t Zuid van Toon van Pelt. De eerste vier Fransen stapten daar in het voorjaar van 1942 binnen. Daar waren toen o.a. aanwezig de buurman Harrie van Gestel en Jan Stabel. De Fransen werden naar achteren gebracht en omdat niemand goed Frans sprak, werd de hulp ingeroepen van Ruud van Puijenbroek, de eigenaar van de naastgelegen textielfabriek. De Fransen werden per fiets door de bossen van Gorp en Rovert naar Poppel gebracht, vanwaar zij met de bus naar Turnhout gingen.

Ongeveer 3 maanden later, toen er al ruim 40 krijgsgevangenen waren overgezet naar België, ontdekten de Duitsers de ontsnappingslijn doordat een gevangengenomen begeleider, na martelingen, doorsloeg. Toon van Pelt, Harrie van Gestel en Jan Stabel werden gearresteerd en via Assen en Kamp Vught belandden zij in een concentratiekamp in het Noord-Franse Natzweiler. Hier kwam Jan Stabel bij werkzaamheden met springstof om het leven. Na de invasie in Normandië werden de gevangenen van Natzweiler naar het Duitse Dachau gebracht. Daar werden Toon van Pelt en Harrie van Gestel op 29 april 1944 door de Amerikanen bevrijd.

Het café heeft later plaats gemaakt voor een deel van textielfabriek HAVEP. In 2024 verdween de fabriek en werden op deze plek huizen gebouwd.

5B Café t Zuid

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.