Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Boeiende presentatie over uitzending UNIFIL door Bart van Lier bij Afd. Midden-Brabant

Op 14 september 2023 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie door Bart van Lier over zijn UNIFIL-uitzending in Libanon. De presentatie was goed bezocht waaronder ook een redelijk aantal ‘UNIFIL’ers’.

Bart vertelde dat hij op 19-jarige zijn dienstplicht vervulde en kort na zijn militaire opleiding als dienstplichtig sergeant werd uitgezonden naar Zuid-Libanon. De voorbereidingen op de uitzending waren minimaal. Ter plekke heeft hij zich als leidinggevende in korte tijd veel kennis eigen moeten maken en vooral snel ervaring moeten opdoen.

Voordat Bart inging op zijn eigenlijke werkzaamheden lichtte hij de noodzaak toe tot het instellen van de internationale vredesmacht ‘UNIFIL’, een missie die tot op de dag vandaag nog steeds actief is. De werkzaamheden op post 7-23 in Jibal el Butm werden door hem uitvoerig toegelicht. De dagindeling, de verschillende taken en regelmatig het afschieten van lichtgranaten tijdens de nachtelijke uren, het kwam allemaal aan de orde. De leefomstandigheden waren nogal primitief te noemen met weinig sheltering.

In veel afbeeldingen werden de deelnemers met Bart meegenomen door zijn uitzending waarbij humoristische maar ook mindere zaken uitgebreid aan de orde kwamen. Als leidinggevende heeft hij nog een week langer in het uitzendgebied moeten verblijven en hij daardoor minder afscheid kunnen nemen van zijn groep.

In 2011 is Bart met zijn partner met een terugkeerreis terug geweest naar Zuid-Libanon. Daar heeft hij ook het gebied bezocht, waar hij zelf actief was in de periode 1980-81. Tijdens deze terugkeerreis heeft Bart veel herkenbare dingen teruggezien, inclusief het bezoek aan zijn ‘oude’ post 7-23. Tijdens gesprekken met de lokale bevolking werd hem duidelijk dat zijn aanwezigheid destijds bijzonder werd gewaardeerd.

De terugkeerreis was voor Bart meer dan ‘herinneringen’ ophalen. Voor hem was het ook een stukje verwerking, waarbij de communicatie met zijn partner over dit onderwerp veel beter is geworden, doordat zij nu ook een goed beeld heeft bij de verhalen van Bart over het uitzendgebied.

Door voorzitter van Afdeling Midden-Brabant, dhr. Jan Schrijver werd Bart hartelijk bedankt voor zijn uitgebreide en informatieve presentatie.

Naar de foto's van dhr. Peter Franken: >

Naar de foto’s van Hans Kroes: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.