Eind oktober 1944 naderden de Britse troepen Goirle vanuit zuidelijke richting. Goirle ligt 5 kilometer van de Belgische grens. Aan de zuidzijde van Goirle ligt een brug over een beek, die door de Duitsers was vernield. De toenmalige 20-jarige 2e luitenant Edwin Bramall moest eerst een noodbrug slaan om verder te kunnen oprukken naar Goirle. Hierbij ontsnapte hij aan een zware verwonding omdat de Shuman-mijn, waarop hij trapte, niet afging.
Op een motorfiets reed hij daarna met zijn peloton Goirle binnen.
In 1984, bij de herdenking van 40 jaar bevrijding, bezocht de toenmalige Veldmaarschalk en Chef Defensiestaf van de Britse krijgsmacht Bramall, Goirle opnieuw. Hij onthulde toen een monument op het Ereveld in Goirle waar 27 geallieerde militairen zijn begraven.
De gemeenteraad van Goirle heeft het verzoek van de Afdeling Midden-Brabant om deze brug naar Edwin Bramall te vernoemen, gehonoreerd. Tijdens de ceremonie op de brug onthulde de zoon, de kleinzoon en de achterkleinzoon van Edwin Bramall het naambord aan de brugleuning. De familie Bramall en ook twee officieren, die in het verleden nauw met Veldmaarschalk Bramall hebben samengewerkt, waren daarvoor speciaal naar Goirle gekomen. Zij waren zeer trots en dankbaar dat deze brug voortaan de ‘Edwin Bramallbrug’ heet.
Naar de foto's van de gemeente Goirle: >
Naar de foto's van dhr. Frank van Gils: >
Naar de foto's van dhr. Kees van Boxtel: >
Naar de foto's van dhr. Peter de Vet: >
Deze activiteit werd financieel ondersteund door:
- De gemeente Goirle
- Stichting Annetje van Puijenbroek
- Stichting Jacques de Leeuw
- Cultuurfonds
- Vfonds
- Stichting Platform en Welzijn Goirle
- D66 Goirle