Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking 80 jaar bevrijding Valkenswaard

Op dinsdag 17 september 2024 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Valkenswaard in samenwerking met de gemeente Valkenswaard de jaarlijkse herdenking Bevrijding Valkenswaard. 80 jaar geleden werd op een evenzo stralende dag Valkenswaard bevrijd.

Op de Britse Begraafplaats liggen de militairen begraven die in Valkenswaard en omgeving hun leven hebben gegeven voor die bevrijding. De eerbied en dankbaarheid voor die gevallenen uit zich in alle zorgzaamheid voor hun graven.

De 220 grafstenen staan tussen vaste veelal nog bloeiende planten, een rode anjer ligt op het gras vóór het graf, een Nederlands en Brits vlaggetje flankeert het graf links en rechts en -indien beschikbaar- staat een foto van de militair bij zijn graf.

Die eerbied wordt ook zeer gewaardeerd door de nabestaanden, zoals Simon Williams. Hij benadrukt dat tijdens zijn dankwoord. Hij heeft zijn oom nooit gekend, maar voelt diens nabijheid door de verhalen van zijn moeder en omdat hij hem met andere nabestaanden kan herdenken op de Britse Begraafplaats.

Wegens dit speciale herdenkingsjaar zijn veel Britse en enkele Ierse nabestaanden aanwezig. Tevens militairen van de Irish Guards, het regiment dat een cruciale hoofdrol speelde bij de bevrijding van Valkenswaard; andere Britse en Nederlandse veteranen en leden van de Bond van Wapenbroeders van Valkenswaard en andere afdelingen. Leden van Onze Vrijwilligers Vereniging van het Korps Nationale Reserve verzorgen het militair protocol onder leiding van adjudant b.d. Wim Brauns.

Spreker Bert van Donk heet de honderden aanwezigen welkom en benadrukt dat vrijheid niet slechts een woord is: het moet nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. Burgermeester Ederveen spreekt over de invloed die de oorlog op de inwoners van het dorp Valkenswaard heeft gehad. Kinderburgemeester Billy de Wit vertelt over de indruk die het plotselinge overlijden van haar zusje heeft gemaakt en hoe zij nu het verdriet voelt van de nabestaanden van de gevallen militairen. Pastoor Norbert van der Sluis prijst het volhouden van de militairen om in een vreemd land te vechten voor vrijheid en hoe zij kracht putten uit hun geloof. Hij gaat voor in het Nederlandse en Britse Onze Vader.

De Britse veteraan Andrew Holmes noemt de regimenten van de gevallen militairen. Na de beroemde woorden uit het Eerste-Wereldoorlogsgedicht We Will Remember Them zet pipe-major William McVean een treurlied in. Hierna leggen burgemeester Ederveen met zijn vrouw en kinderburgemeester Billy de Wit de eerste krans. 

Als bugler Robert Werson de Last Post heeft geblazen, volgen Twee Minuten Stilte. Een stilte die goed te horen is, omdat dankzij politie en handhavers het verkeer stil staat op de altijd drukke Luikerweg.

Tijdens het zingen van het God save the King en het Wilhelmus worden de Britse en de Nederlandse vlaggen in top gehesen. Aansluitend overhandigen scholieren van Were Di de kransen aan vertegenwoordigers van de nabestaanden, de Britse veteranen, de Irish Guards, Stichting Erfgoed 40-45 (Theo en Ans van de Loo), Corso Valkenswaard (Gabriella Buijs en Lotte Brom), Valkenswaard Viert (Geert Jacobs en Mirella Vosters) en de Bond van Wapenbroeders (Hans Kroes en Mark van Ham).

De herdenking eindigt met het altijd bemoedigende We’ll meet again, vol gevoel gezongen door Edwin Wolterink begeleid door Martijn Jansen op gitaar. Vervolgens maken beide burgemeesters en een officier van de Irish Guards als eersten een rondgang langs de graven. Langzaam wordt het gras steeds kleurrijker als nabestaanden en adoptanten extra bloemen bij de graven leggen.  

In de blokhut van Scouting Sint Maarten volgt als dank voor de vrijwilligers en de Britse veteranen een uitgebreide lunch samengesteld door het cateringduo wapenbroeders Marijke van Laarhoven en Johan van Oirschot. Kabinetsmedewerker Lonneke Smets en ceremoniemeester/wapenbroeder Christ van den Heuvel kunnen met alle betrokkenen terugkijken op een mooie en waardige 80ste herdenking. 


Naar de foto's van de heren Frans van Ham en Jurgen van Hoof: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.