Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Presentatie Tilburg tijdens WO II

12-09-2024 19:30

Matterhornstraat 1
5022 PA Tilburg

In aanloop naar 80 jaar bevrijding op 27 oktober 1944 van Tilburg organiseert Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Voorzitter Jan Schrijver van Afdeling Midden-Brabant begint in zijn presentatie met de aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna komen onder meer aan de orde de mobilisatie en de instructies voor de luchtbescherming. Op 10 mei 1940 waren er verschillende bombardementen zoals het Spoorwegemplacement en het vliegveld Gilze-Rijen. Ook de diverse verwoestingen in de stad op die dag zoals in de Noordstraat worden in de presentatie getoond. De Duitse bezetting en de gevolgen daarvan voor de bevolking komen uitgebreid aan de orde, zoals de lange rijen voor de winkels. Tevens wordt aandacht besteed aan de Jodenvervolging alsmede aan het verzet in Tilburg. Enkele verzetsmensen, die waren omgekomen, worden door Jan Schrijver gememoreerd.

Naast diverse foto’s over de bevrijding, wordt er ook een deel van een video getoond, waarop de geallieerde militaire operaties duidelijk in beeld werden gebracht. Tot slot kunnen de beelden van een uitzinnige Tilburgse bevolking bij de bevrijding niet ontbreken. Tenslotte besteedt Jan Schrijver nog aandacht aan het herdenken in Tilburg en Goirle.

Locatie: VOC Hart van Brabant   Matterhornstraat 1  5022 PA Tilburg


Aanmeldformulier

Dit veld is verplicht
Vul een geldig e-mailadres in.
Invalid Input
Invalid Input
Dit veld is verplicht
Ongeldige invoer
Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.