Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking voor Lance Corporal Eric Harden

Op 26 januari 2024 was een delegatie van de Wapenbroeders, Afdeling Roermond/Venlo met de banierdrager bij de herdenking aanwezig van Royal Army Medical Corps en drager van het VC (Victoria Cross) Eric Harden. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door het ontvangstcomité Bevrijders Maasbracht-Linne.

De plechtigheid wordt in samenwerking met basisschool de Toermalijn georganiseerd. De ceremonie vond plaats bij het monument aan de Stationsweg te Maasbracht waar de Lance Corporal Eric Harden tijdens een heldhaftige poging zijn kameraden te redden, in 1945 gesneuveld is. Hierbij was aanwezig de dochter van Lance Corporal Eric Harden, Julie en haar man Bob vergezeld door haar dochter en kleinzoon. Tevens was Mw. Stephanie Draper aanwezig. Zij is de dochter van Royal Marine Harry Bellers die als radiotelegrafist actief deel nam aan de strijd rond de Stationsweg.

Na diverse toespraken werden er twee gedichten voorgedragen en bloemen gelegd door de groepen 7 en 8 van basisschool de Toermalijn die ook dit monument hebben geadopteerd.

Het verhaal van Lance Corporal Eric Harden
Op 23 januari 1945, tijdens Operatie Blackcock , bij Brachterbeek, Nederland , raakten drie mariniers van de leidende sectie van de Royal Marine Commando Troop waaraan Lance-Corporal Harden was toegevoegd, gewond. De Commandosectie was die ochtend in het open veld onder zwaar mitrailleurvuur ​​gekomen en de mannen raakten ernstig gewond. Een van de slachtoffers was luitenant Corey. Onder hevig mortier- en mitrailleurvuur ​​raakte Harden gewond aan zijn zij, toen hij een man terug droeg naar de hulppost, die was opgesteld in een van de huizen langs de Stationsweg in Brachterbeek. Tegen het bevel van een andere medische officier keerde hij vervolgens terug met een brancard voor de andere twee gewonden. Toen ze het tweede slachtoffer binnenbrachten, kwam de reddingsploeg onder vijandelijk vuur te liggen, waardoor de gewonde Commando omkwam. Terwijl hij uiteindelijk de derde man, luitenant Corey, terugbracht, die had geëist dat hij als laatste zou worden teruggehaald, werd Harden door het hoofd geschoten en was op slag dood. Henry Eric Harden was toen 32 jaar oud, getrouwd en vader van een zoon en dochter. Hij ontving postuum het Victoria Cross voor zijn onverschrokken optreden. Op de brug bij de molen hangt een plaquette ter nagedachtenis aan Lance Corporal Harden.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.