Presentatie Kol b.d. Van Dreumel over Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek bij Afd. Roermond en Venlo
Op vrijdag 26 april 2024 was Kol. b.d. Karel van Dreumel te gast bij de Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo voor een lezing over Bronbeek, het tehuis voor veteranen en museum over het koloniaal-militair verleden van Nederland. Na het welkomstwoord van de vicevoorzitter van de Wapenbroeders was het podium voor de spreker van de avond: Kol. b.d. Karel van Dreumel. Na een korte introductie over hemzelf (geboren in Venlo) en zijn loopbaan bij defensie: na zijn dienstplicht heeft hij vervolgens verschillende functies bij defensie vervuld.
Na zijn afscheid als Commandant 11 Luchtmobiele Brigade werd hij op 26 april 2018 (exact 6 jaar geleden) benoemd tot de nieuwe Commandant van Bronbeek, het Koninklijk Militair Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek. Ruim 5 jaar later ging hij met FLO.
Karel van Dreumel vertelde uitgebreid over de historie van Bronbeek. Bronbeek dankt zijn naam aan de bron op het landgoed, die via een beekje afwatert in de IJssel.
Rond 1805 werd het landgoed aangekocht door een rijke industrieel. Het landgoed Bronbeek werd in 1854 aangekocht door Koning Willem III, die het vervolgens aan de Staat heeft geschonken. Er werden aanvankelijk alleen Indië veteranen opgevangen (geen officieren). Prinses Beatrix is heden ten dage nog steeds beschermvrouwe van Bronbeek.
Na de pauze ging Karel van Dreumel in op de taken van het landgoed Bronbeek: in 1863 ging het Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek open. Door de vele aanpassingen in de jaren daarna is het huis uitgegroeid tot een plek om trots op te zijn: het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, een comfortabel thuis voor oudere veteranen met de mogelijkheid tot 24/7 zorg.
Bronbeek is toegankelijk voor alleenstaande oud-militairen en onderofficieren – zowel mannen als vrouwen – van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Voor veteranen van 65 jaar en ouder een betaalbare plek waar zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Bij binnenkomst is zelfstandigheid (zonder zorgindicatie) een voorwaarde. Maar als de bewoner later toch zorg nodig heeft, is er zorg voorhanden. De intake wordt gedaan door een medewerker van het VI (Veteraneninstituut). Er leven nu ongeveer 44 bewoners; maximaal is er plaats voor 50 bewoners.
Ook is er een Museum ingericht op Bronbeek welke gaat over het koloniale militaire verleden van Nederland en de geschiedenis van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (1814-1950).
Op het landgoed zijn in de loop van de tijd herdenkingsmonumenten opgericht: monumenten voor de Japanse bezetting van Indonesië de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en de strijd om Nederlands Nieuw-Guinea.
Aan het einde van de avond bedankte de vicevoorzitter Kolonel b.d. Karel van Dreumel voor de zeer interessante lezing en bood hem namens de Wapenbroeders een fles wijn aan.
Deze lezing werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Stichting Koepel Veteranen- en Geüniformeerden Organisaties Limburg
https://www.dekoepellimburg.nl/