Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Groep 7 van BS De Regenboog op ‘Battlefield tour’ in Goirle e.o. bij Afd. Midden-Brabant

Onder een stralend zonnetje reden ca. 30 leerlingen, enkele ouders en het bestuur van Afdeling Midden-Brabant op dinsdag 21 mei 2024 in de omgeving van en door Goirle. Onder leiding van Jan Schrijver, voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant, gingen zij langs een aantal plaatsen waar tijdens de Tweede Wereld ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden voor onze vrijheid. Voor vertrek kregen de leerlingen met een PowerPointpresentatie een korte uitleg over de oorlogsjaren van destijds in Goirle alsmede over de bevrijding van het dorp.

Via de Nieuwkerksedijk, het Nieuwkerksbaantje en het Gorpsbaantje reed de groep naar de plek in de bossen van Gorp en Roovert, waar op 15 augustus 1942 er 5 gijzelaars zijn gefusilleerd (gedood). Onderweg was al enkele keren gestopt om uitleg te krijgen over enkele gebeurtenissen uit WO II, zoals de krater van een V1, het overzetten van mensen over de grens e.d. Het verhaal over de zinloze moord op 5 gijzelaars op Gorp en Roovert maakte indruk op de leerlingen. Bij het onderkomen van Gilde Sint Joris bij Natuurpoort De Roovertsche Ley werd geluncht en gespeeld.

Daarna werd de tocht voortgezet naar Goirle, waar werd gestopt voor een uitleg over de gebeurtenissen die hadden plaatsgevonden bij de brug over de Poppelsche Leij aan de Poppelseweg, de kerk Sint Jan, de voormalige woning van de Joodse familie Dasché in de Emmastraat en de molen aan de Molenstraat. Op het Kloosterplein bij de twee gedenktafels kregen de leerlingen uitleg over de Nationale Dodenherdenking van 4 mei jl. Twee leerlingen uit deze groep hadden de tekst op de gedenktafels voorlezen. De fietstocht werd na 19,5 km afgesloten op de begraafplaats aan de St. Jansstraat bij de graven van de 27 geallieerde militairen en de Goirlese militair Anton Versteden. De graven van deze veelal jonge militairen, die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, maakten indruk.

Het was een zeer leerzame dag met veel informatie, die niet makkelijk uit boeken te halen is. Met deze ‘Battlefield tour’ heeft de Bond van Wapenbroeders duidelijk willen maken, dat bijna 80 jaar geleden voor onze vrijheid  veel offers zijn gebracht en dat wij moeten blijven werken aan onze huidige vrijheid.

Naar de foto's van dhr. Ad van Belkom: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.