Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking op Britse Begraafplaats en het Verzetstrijdersplantsoen bij Afd. Valkenswaard

Het is 4 mei 2024 rond 19.00 uur en het regent pijpenstelen, maar dat heeft de vele belangstellenden niet weerhouden. Het is drukker dan ooit op en rondom op de Britse Begraafplaats aan de Luikerweg. Dit jaar is het in september 80 jaar geleden dat Valkenswaard werd bevrijd. Opvallend is de aanwezigheid van vele jongeren die samen met de ouderen de Britse militairen willen herdenken die voor onze vrijheid hebben gevochten en de hoogste prijs betaalden.

De stille tocht met o.a. burgermeester Anton Ederveen, kinderburgermeester Billy de Wit, het St Catharina- en St Martinusgilde, Comité 4 mei, Erfgoed 40-45 en leden van de Bond van Wapenbroeders arriveert op het ereveld, terwijl twee leden van scouting St Maarten de laatste van de 222 namen van de Britse oorlogsslachtoffers oplezen.

Toespraken volgen van o.a. de kinderburgermeester die haar leeftijdsgenootjes aanspreekt net zoals zijzelf altijd bewust te zijn hoe belangrijk vrede is. Een Britse veteraan en een nabestaande betuigen hun dankbaarheid voor het jarenlange respectvolle herdenken van hun dierbaren. Kransen worden gelegd bij het monument en bij elk graf leggen leden van de scouting een bloem. Fanfare EMOS, zanger Edwin Jansen en gitarist Martijn Jansen zorgen voor de muzikale omlijsting.

Na de rondgang langs de graven begeeft het merendeel van alle belangstellenden zich naar het Verzetstrijdersplantsoen in Valkenswaard. Opnieuw gaat een stille tocht vooraf aan de herdenking.

Een taptoe-signaal leidt de Nationale Twee Minuten Stilte van 20.00 uur in. Na de toespraken zijn het de jongste leden van twee plaatselijke voetbalverenigingen die een belangrijke rol hebben. Zij leggen de kransen bij het oorlogsmonument naast die van de beide burgermeesters, het Comité 4 mei en de Wapenbroeders, afdeling Valkenswaard en tonen daarmee hun betrokkenheid.  

De gestage regen heeft oud noch jong weerhouden samen te herdenken. In tegendeel, het zaadje van bewustwording voor vrede is ook bij de jongsten geplant. In 2025, het jaar dat heel Nederland 80 jaar is bevrijd, zijn zij met nog grotere getalen aanwezig op 4 mei.

Naar de foto's van Evert Meijs en Frans van Ham

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.